emigratie tips & links

 

Heen en weer vliegen van nederland / belgië hoeft natuurlijk niet duur te zijn:

vliegticket winnen

1541582

 

Franse autoverzekeringen vergelijken online: Assurland

——————————————————————————————————————–

Internet, telefoon en televisie aanvragen vanuit Nederland:

Ik belde naar Orange, tel: 0033 (0) 969363900 vanuit Nederland, 3 weken voor mijn emigratie en kon telefonisch, in het Engels, een telefoon, internet en tv aan laten sluiten op ons  huur adres. Je kunt via een creditcard je maandelijks abonnementsgeld betalen, ze vragen bij de aansluiting eenmalig een borg van € 49,00. Zit er nog geen wandcontactdoos voor vaste telefoon in je woning dan kost de monteur, die overigens de gehele aansluiting direct in orde maakt, € 69,00. De afspraak kon op maandag, 2 dagen na emigratie gemaakt worden. Het pakket met de modem etc wordt wel van tevoren opgestuurd naar een afhaalpunt, en wordt daar 10 dagen bewaard, dus het is handig als je iemand het pakket eventueel kunt laten ophalen, geef die persoon dan wel een kopie van je ID mee.  Binnen een half uurtje had ik alles telefonisch geregeld.

——————————————————————————————————————–

In Frankrijk is het verplicht voor je schoolgaande kinderen een schoolverzekering af te sluiten. Je kunt dit snel en gemakkelijk online doen, ik heb die van ons afgesloten op:  https://www.mae.fr/, ze zijn dan per direct verzekerd.

Je kunt kiezen uit verschillende pakketten, vanaf een tientje per jaar, maar let er goed op dat de verzekering ook schooluitstapjes meeverzekert, anders mogen je kids niet mee op deze leuke dagjes!

——————————————————————————————————————–

Belangrijke papieren nodig voor emigratie:

 • internationale uitreksels geboorte registers, bij de gemeente van geboorte kosten: 11,50 per stuk (online aan te vragen)
 • internationale uitreksels basis administratie,bij de gemeente van woonplaats, kosten 9,50 per stuk (online aan te vragen)
 • Geldige paspoorten/identiteiskaarten/rijbewijzen
 • EHIC ziekenfondspas bij werken Nederland/ wonen Frankrijk, gratis aan te vragen bij je zorgverzekeraar Nederland.
 • eventueel e106 formulier, gratis, per email op te vragen bij je zorgverzekeraar, in geval van wonen in Frankrijk, werken in Nederland.
 • EU Certificate of Conformity, papier van de importeur van de auto in Nederland, als je je auto wilt invoeren in Frankrijk, Ik kreeg het gratis toegestuurd na verzoek, en opsturen van kopietje deel 1. (per email)
 • verklaringen van huisartsen en/of specialisten, medicijnenpaspoorten.
 • trouwboekje

Wordt vervolgt….

17 thoughts on “emigratie tips & links

 1. ik kan niet begicpen dat de nederlanders zo stom zijn, ze willen emigreren (gaat over een half gezin want man blifjt in nederland werken, dom he) en denken dan met hun stom verstant dat ze alles weten en kennen, niet dus, blijf waar je bent en als je er echt klaar voor bent kom je en heb je niet steeds commentaar maar dan begrijp dit land gewoon, ieder land heeft zo zij eigen gebruiken en gewoonten, respecteer die zonder commentaar, wil en kun je die niet begrijpen blijf dan waar je bent, klaar over. Hard maar waar, dus nederlanders blijf waar je bent, ben je er wel klaar voor laat dan aub dat gezeik achter wegen. en respecteer het nieuwe land waar je graag naar toe zou willen. Ik ben HEEL blij dat ik hier woon, en heb absolut geen spijt, ik ga graag met onze franse papier winkel aan de gang, ik heb op veel plekken gewoond op deze wereld, maar dit is voor mij echt het einde, ik accepteer dit gewoon. Een nederlanse vrouw met respect voor frankrijk

  Like

  • kei goed, anders blijf waar je bent, want ik begrijp dus dat je niets van dit land begrijpt, en denkt dat je er wel alles van weet, NIET DUS laat in het vervolg je commentaar daar waar je bent, en de andere manier is over duidelijk, leer frankrijk eerst eens HEEL goed begrijpen, dan leer je echte leven daar pas kennen.

   Like

   • Omdat op het internet anoniem niet helemaal anoniem is, zie ik dat u niet zover van mijn toekomstig woonstek verblijft. Gezien uw visie op de Nederlanders is het natuurlijk uitgesloten dat u te porren zou zijn voor een oer traditioneel Hollands bakkie,als ik er woon. Ik zal u daar dan ook zeker niet voor uitnodigen.

    Like

 2. Pingback: Critique | Café au lait

 3. Heel belangrijk ook, jullie trouwboekje, hier livret famille genoemd. Aangezien ze hier alles
  automatisch op naam van de man zetten en je dan als vrouw niks kan zonder zijn carte d´identité en/of signature. Zet bijv. bankrekening etc. goed op beider naam. Ik heb pas sinds kort ontdekt (nee, niet blond) dat op de achterkant van je id-kaart staat met wie je getrouwd bent. Want als de meisjesnaam voorop niet correspondeert met de naam van de
  ondertekenaar (meestal de man) dan willen ze niet zo veel voor je doen, tenzij monsieur zelf komt. Dat de vorige reaktie kant nog wal raakt is duidelijk, de nederlandse taal ook al
  verleerd zie ik. Maar ik zeg wel denk er niet te licht over, je werkt hier 2x zo hard en er gaat veel tijd zitten in dingen uitzoeken en begrijpen. Daarnaast betaal je veel en hoge charges, dus rust….?? Het reuze gezellige dorpsfeest dat je beschrijft is 1x per jaar, voor
  de rest moet je het zelf doen en aangezien veel dingen en zondagen door de Fransen gevierd worden door eten met de familie, val jij als etranger daar buiten.
  Evengoed veel succes en je kunt ons altijd mailen mocht je iets willen weten, als ik kan
  zal ik helpen.
  bisou,
  Sandra

  Like

  • Dank wel Sandra, het trouwboekje ga ik er bijzetten, goede tip.

   Ik denk absoluut niet te licht over de emigratie, als ik al zie hoelang ik bezig ben geweest met het invullen van de formulieren…en dat is nog maar het topje van de ijsberg….maar ik zie er ook niet tegenop, ik realiseer me terdege dat het vies kan tegen vallen, maar probeer nu, nog vanuit Nederland, op een soms wat luchtige manier, de dingen te beschrijven die we doen of die me bezig houden.
   Dank wel voor je reaktie, en je aanbod, je moet niet raar opkijken als ik er nog eens gebruik van maak. 🙂

   Like

 4. Volgens mij is de “dame ‘in kwestie van buitenlandse orgine , te oordelen naar haar slechte zinsopbouw ( schrijffouten , geen of foutief plaatsen van leestekens ).Misschien heeft zij met haar emigratie naar Nederland wel een slechte ervaring gehad. Ik zou er geen bal van aantrekken. Het is gewoon zielig vooral als je “anoniem “je mening geeft en niet weet hoe de vork in de stil zit. Ze hebben een naam voor zo een vrouw in het Frans :
  “folle “.

  Like

 5. Hallo, wat leuk om te lezen , behalve de negatieve (adviezen) , ik denk dat jullie je prima gaan redden Frankrijk is geen andere planeet! Er wonen gewoon mensen leuke en minder
  Leuke. Maar 1 ding is zeker het ruikt lekker in Frankrijk de sfeer is relaxed en de temperaturen zijn aangenaam.
  Nergens zien afbraakpanden er nog zo charmant uit als onder de Franse zon , de taal lijkt gezongen en als je gevoel zegt dit is ok dan is het ook zo.
  Ik kom al mijn hele leven in Frankrijk mijn vader heeft er ook gewerkt en nu komen wij er het liefst 2 x per jaar.
  Wij zouden er zo gaan wonen ondanks alle ingewikkelde procedures ,maar ons gezin
  bestaat ook uit pleegkinderen en die zijn ons te dierbaar , maar een evt tweede huis mag er van mij zo komen .
  Toevallig kwam ik jullie site tegen mijn dochter wil een tattoo hier laten zetten en ze is nog
  Jong wij hebben geen bezwaar, de tattooerder in le vigan ook niet maar ik wilde de eisen graag weten.

  Jullie heel veel Frans geluk en succes.

  Xxx MJ

  Like

 6. Wat een leuke blog! Zelf hebben we net een huisje in Frankrijk (Franche-Comté) gekocht. Ik zal je site nog vaak bezoeken voor de tips, ideeen en leuke verhalen! X

  Like

Reactie? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s