Moeilijk

home sIk twijfel. Zal ik schrijven of toch maar niet? Ik schrijf. Ik kan altijd kijken of ik het plaats of niet. Het is al bijna een jaar geleden zie ik, dat ik geschreven heb. Heb er wel zo nu en dan aan gedacht maar weet niet of ik luchtig en grappig over mijn leven hier in Frankrijk kan schrijven. Net doen of het allemaal wel meevalt, dat het goed gaat, dat ik happy ben. Want dat ben ik namelijk niet altijd. Ik zit met de vraag of schrijven over mijn gezin, of bepaalde leden van mijn gezin, wel een goed idee is, ik wil eerlijk schrijven, de waarheid vertellen, ook als die niet zo mooi is, maar in hoeverre tast dat de privacy van een gezinslid aan? Waar ligt de grens? Aan de ene kant heeft u natuurlijk recht op de waarheid, want emigreren is niet alleen maar rozengeur en maneschijn, er kunnen ook dingen gebeuren die naar zijn. Je kunt, jijzelf, of een gezinslid, in de problemen komen. Dat is een realiteit, een mogelijkheid. Hoe los je dat op in een ander land, hoe voorkom je dat, welke instanties kun je inschakelen en is er überhaupt hulp…. allemaal informatie waarvan ik denk dat het goed is om te vermelden op een blog over het leven in Frankrijk, maar toch…. toch knaagt er een gevoel van beschermen, van het respecteren van privacy. Ik vind het moeilijk.

20 thoughts on “Moeilijk

 1. Als ik goed tussen de regels doorlees, dan begrijp ik je dilemma. Inderdaad oppassen met wat je net opgooit. Zeker privacy gevoelige zaken. In NL lijkt alles zo vanzelfsprekend, er is overal wel een praatgroep of hulpverlener voor, maar dat is hier duidelijk anders en moet je, zeker als buitenlander, je zaken zelf maar zien op te lossen. Onderling praten Fransen ook weinig over zaken die wat dieper gaan, best wel lastig. Zou je graag een hart onder de riem steken, maar we zitten wat ver bij jullie vandaan, in de Bourgogne.
  Grts en sterkte
  Hugo

  Like

 2. Ik begrijp hoe moeilijk dit is, Elly, het is dansen op een slappe koord, vooral als er veel bekenden je blog meelezen. Zijn er alternatieven? Een slotje plaatsen? Tabula rasa en helemaal opnieuw beginnen? Moeilijk. Maar ik ben ontzettend blij je hier weer te vinden!

  Like

 3. Moeilijk ja. Je wilt het liefst alles schrijven, maar zonder iemand te beschadigen. Ik heb dat proces ook gehad, jaren geleden. Ik besloot namen te fingeren, plaatsen te veranderen, aan leeftijden te knoeien, uiterlijkheden te onherkenbaar te bewerken, maar de situaties wel echt op te schrijven. Ik kroop in een ander gezin, deed alsof ik niet zelf de hoofdrol speelde, maar een andere vrouw.
  Jij kan dat ook, ben ik zeker van…
  Ik wens je beaucoup de courage!

  Like

 4. Moeilijke momenten zijn er in ieders leven of je nu in Nederland of in Frankrijk woont, doe wat je zelf het beste lijkt elly, jij kan dat! Fijn om weer wat over je te lezen,ik wens je alle goeds toe in 2017!en hou je taai!xxxmarijke

  Like

 5. Misschien voor de te privacy-gevoelige onderwerpen een klein besloten forum of blog starten en hier weer gaan schrijven over allerlei andere zaken? Ik mis je schrijfsels.
  Fijne feestdagen!

  Like

 6. Als ik het spoor terugvolg van je eerste aankondiging dat jullie uit de randstad naar het verre Frankrijk gingen verhuizen, knalt daar de flexibiliteit, opgewektheid en optimisme vanaf. En je hebt het toch wel stevig voor de kiezen gehad. Ik las je immer met plezier omwille van de geen gezeur, allemaal deur sfeer.

  Ik ken maar 2 blogsters die nog compacter schrijven. “”Mijn voeten” en “Liesbeth Koning”. En ook: ik vind het fascinerend hoeveel fantasie en veerkracht je hebt om niet alleen het leven het hoofd te beiden, maar het leven in te richten en tot het jouw te maken. Dat geeft deze burger moed. Succes in ieder geval met het wegwerken van de restanten van gisteren 🙂

  Jeroen B, 62

  Like

Reactie? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s