Klikkerdeklik

SONY DSC

U heeft ze ongetwijfeld voorbij zien komen, sowieso bij elk bericht wat ik hier plaats, en anders op facebook of via een linkje hier en daar: Foto’s. Ik schrijf pas mijn blogpost als ik eerst een geschikte foto heb. Eerder niet. Die foto moet uitdrukken waar het in het stukje over gaat, wat ik daarbij voel. Het is dan ook 99,99 % eigen werk wat ik plaats, ik geloof niet zo in het ‘lenen’ van andermans werk plus ik vind het leuk om mijn eigen verhaal te kunnen illustreren. Ik heb inmiddels zo’n 20.000 kiekjes op mijn externe schijf staan, en nog een hele zooi op de harde schijf van mijn pc. Hoe is dit ooit zover kunnen komen? Wel, ik kreeg voor de kerst, zo’n 4 jaar geleden een camera van mijn husband, ik had wel eens aangegeven dat t me wel leuk leuk, fotograferen. En handig. Want die mooie tatoeages die hij zet moesten op de foto, voor de website enzo, een portfolio ging ik maken voor hem, en de maandelijkse reclame in het huis aan huis blad kon ook wel opgeleukt worden met een kiekje hier en daar. Het nuttige met het aangename verenigen zeg maar. Ik ging mij wat verdiepen, nam een abonnement op een fotoblad, struinde uren het internet af en opende een account op FLICKR. Het hek was van het spreekwoordelijke dam. In de loop der tijd kwamen er wat lenzen bij, wat software, een grotere foSONY DSCtotas. Les heb ik nooit gSONY DSCehad, ik klungel maar wat. Ik was natuurlijk helemaal vereerd toen er eens een foto in het fotoblad gepubliceerd werd, moi, Elly, mijn foto! En later nog eens een keer! Toen werden er opeens foto’s geselecteerd door GETTY IMAGES, een internationale online beeldbank, een soort database voor foto’s waar bedrijven foto’s kunnen aanschaffen voor allerlei doeleinden zoals bv reclame.  verkoopt je  foto via Getty, dan krijg je daar een percentage van. Dat kan variëren van een paar cent tot tientallen dollars. Inmiddels heb ik zo’n 150 foto’s op Getty staan, en sinds ik in Frankrijk woon en weer veel bezig ben met fotograferen zijn er al 55 nieuwe foto’s geselecteerd. Er zijn het afgelopen jaar dat ik bij Getty was ook foto’s van mij gekocht, door reclame bureaus over de hele wereld. Het is moeilijk te vinden waar ze voor zijn gebruikt, vaak is het voor tijdschriften, maar ik heb er een paar achterhaald:

spices moroccospices.png

SONY DSCNaamloos

SONY DSCeaster.pngIk ben wel eens gevraagd  fotoshoots te doen, met mensen,  heb dit ook gedaan, maar ben erachter dat dat niet echt mijn ding is, ik ben veel te bang dat de verwachtingen te hoog zijn, en mijn ervaring te klein. Mijn camera gaat eigenlijk altijd met me mee, mijn arme gezin heeft al heel wat keren moeten wachten op me omdat ik weer eens een grassprietje van dichtbij of een vergane deur vast moest leggen. Heerlijk, ik ben echt in mijn element als ik lekker met mijn plaatjes mag klungelen!

19 thoughts on “Klikkerdeklik

 1. Dit klinkt heel herkenbaar :), ik heb ook al veel foto’s van mijzelf teruggevonden, maar ja, dat is maar het topje van de ijsberg! Maar het blijft steeds erg leuk, er staan zelfs een paar kaarten bij de Hema van mijn hand 😉

  Like

 2. Hoi Elly,
  Ik ben onder de indruk van je veelzijdigheid. Het is een hele klus om je draai te vinden in Frankrijk met alle bijbehorende problemen. Maar je optimistische karakter helpt je daar zeker bij. Ook vind ik dat je leuke verhalen vertelt. Ik heb een tijdje geleden het verhaal over de kippen gelezen en vond dat heel humoristisch, vooral het taalgebruik. Ik heb zelf tot mijn 23e in Rotterdam (Kralingen) gewoond en kon er smakelijk om lachen. Je foto’s vind ik ook schitterend en volgens mij lukt het jou wel om daar meer bekendheid mee te krijgen.
  Maar het belangrijkste is dat je familie gezond en gelukkig is en dat ook de meisjes in Frankrijk de voor hen geschikte schoolopleiding kunnen volgen.
  Ik wens jullie allemaal goede kerstdagen toe en een voorspoedig 2013!
  Groetjes, Mieke

  PS: Ik vond jullie tv-optreden leuk maar veel te kort. Jullie zijn toch anders dan ik verwacht had n.a.v. je weblog. Ik hoop later nogeens een uitgebreid programma te zien als jullie definitief gesetteld zijn.

  Like

  • Dank je wel voor je reactie, Mieke! Wij vonden de uitzending ook kort, zeker gezien wat er allemaal gefilmd is, maar het was een leuk stukje om terug te kijken.

   Waar ik nu wel een beetje nieuwsgierig naar ben is wat je dan zo anders vond aan ons t.o.v. mijn blog? Wil je me dat vertellen?

   Like

   • Als je een blog van iemand leest, vorm je n.a.v. de verhalen een beeld van die persoon. Jij leek mij zo’n sterke stoere moeder die veel onderneemt – niet de meest alledaagse dingen – en dan ook nog eens 7 kinderen opvoedt c.q. opgevoed heeft. Ik vind dat nog steeds, maar was enigszins verrast door jouw uitstraling. Ik had verwacht dat je er ouder uit zou zien, maar je hebt een jeugdige uitstraling, zelfs wat meisjesachtig. Je leek wel een zus van je oudere dochters.
    Ik hoop dat je dit ziet als een compliment, want zo is het wel bedoeld.
    Nogmaals alle goeds voor 2013.
    Groetjes, Mieke

    Like

 3. hai meis, aller1st, wens ik jouw en je gezin hele fijne kerstdagen en een voorspoeding en gezond 2013 toe. jouw kennende gaat het je ook wel lukken om met 1 van je foto’s op de cover van een boek te komen. als jij iets wil dan bijt je je helemaal vast hierin.
  ik hoor het wel als je in nederland ben, dan zou ik het leuk vinden om je weer te zien.
  love u

  Like

Reactie? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s