Franse lagere schoolleven.

Het Franse lagere schoolleven verschilt nogal van het Nederlandse, althans, hier,bulletin villardonnel waar wij wonen. Allereerst moet ik vertellen dat de kinderen een geweldige leraar hebben, deze man heeft 20 kinderen in zijn klas, dat is op zich niet zo bijzonder; in Nederland had onze dochter Dèmi 32 kinderen in de klas, maar hier heeft de meester 20 kinderen van alle leeftijden in de klas, de school bestaat namelijk uit maar 20 kinderen. Hij geeft dus les aan 20 kinderen van 3 tot 11 jaar. In één lokaal. Zonder verdere hulp. Hij regelt daarbij nog eens sportactiviteiten zoals  jeu de boulles 1x per week, gymnastiek, zwemlessen, uitstapjes,   en creatieve lessen. Ook maakt hij de jaarlijkse klassenfoto’s, een job die hij me afgelopen week lekker in mijn schoenen heeft geschoven,Verraste emoticon toen hij erachter kwam dat ik ook wel eens met een fotocamera goochelde…  Ik doe het graag.   Het is een man met passie voor zijn werk, vaak is hij tot s ’avonds op de school terwijl iedereen al lekker met de voetjes omhoog een aperitiefje naar binnen werkt. Die passie blijkt ook uit het feit dat hij voor onze kids een mediator had geregeld, –toevallig dezelfde Hollandse Mevrouw die ook de test van Joëlle toen heeft begeleid– en speciale onderwijsboeken voor Zoë en Dèmi heeft geregeld, om de taal te leren. Ook hebben we afgelopen maandag een gesprek gehad om speciale hulp voor Zoë te regelen. Op het platteland hier zijn er namelijk geen speciale scholen voor kinderen die extra begeleiding nodig hebben, zelfs niet in Carcassonne. Wel is het mogelijk 20 uur extra hulp in de klas te krijgen van een leerkracht die gespecialiseerd is in de begeleiding van kinderen zoals Zoë. De meester heeft nog een ander kind in de klas met dyslexie, en zou deze hulp dus zeer welkom heten. Met onze toestemming heeft hij de aanvraag voor die hulp in gang gezet. Het kan nog wel even duren, Frankrijk is tenslotte Frankrijk, er moeten allerlei testen worden gedaan en commissies moeten vergaderen, maar ach, in Nederland heeft het ons toen ook 3 jaar gekost voordat Zoë eindelijk op de fijne school terecht kwam waar ze zat…..komt goed, we hebben er alle vertrouwen in en zijn blij dat we zo’n fijne leraar hebben getroffen!

chocoladetaartVerjaardagen worden hier op school op een vaste dag per maand gevierd. We hebben een lijstje met de data voor het hele jaar meegekregen.  Is je kind in een bepaalde maand jarig dan mag hij of zij op die dag trakteren op (zelfgemaakte) taart en fruitsap. Een kwartier voor het einde van de dag word er dan gezongen, gegeten en gedronken. Mijn meiden vonden het helemaal geweldig, “het was net een klein feestje mam, we kregen echte chocoladetaart!”

 

De kinderen stonden vorige week, samen met de hele klas/school in vol ornaat achterop het plaatselijke maandkrantje (zie foto helemaal bovenaan), boven de voetbaluitslagen van fc Villardonnel, is dat niet geweldig?? Ze waren zo trots als een pauw! (en ik stiekem ook…)

Het warme eten tussen de middag vinden ze ook (meestal) heerlijk en kost ons zo’n 95 euro per maand, voor z’n tweetjes.  Dit is dan wel een 3 gangen menu, heel gevarieerd en vers. Een betere manier om de Franse keuken, gebruiken en de taal te leren is er volgens ons niet, dus dat hebben we er graag voor over.

Kortom: Het gaat nog steeds prima, de kids raken al goed ingeburgerd, en we zijn blij dat we het ook qua school zo goed getroffen hebben!

 

3 thoughts on “Franse lagere schoolleven.

 1. Hallo Elly,

  ik heb je stukje gelezen over het onderwijs in Frankrijk. Daarin las ik dat bij jullie in de buurt geen scholen zijn voor speciaal onderwijs. Zijn er überhaupt veel scholen voor speciaal onderwijs in Frankrijk? Ik ben namelijk bezig met een onderzoek naar het chronisch ziek kind binnen het onderwijs in Frankrijk, voor mijn studie Master Special Educational Needs, en ik kan weinig vinden over speciaal onderwijs, zoals ik het begrijp worden de meeste kinderen met speciale zorg opgevangen in speciale klassen binnen een basisschool. Ik werk zelf op een school voor langdurig ziek kinderen en was dus geïnteresseerd in de zorg die een chronisch ziek kind krijgt in het onderwijs in Frankrijk. Is er begeleiding mogelijk voor deze kinderen en kan ook een leekracht begeleiding krijgen? Ik zou het fijn vinden als ik iets van je zou horen.

  Met vriendelijke groet,
  Linda Huijboom

  Like

  • Hoi Linda.

   Ik kan je niet zo heel veel vertellen over kinderen in het onderwijs met speciale zorg, wij wonen nog maar 3 maanden hier in Frankrijk. Misschien is het een tip een oproepje te plaatsen op de site http://www.nederlanders.fr/ , daar vind je heel veel Nederlanders die in Frankrijk wonen, en veel meer ervaring hebben met scholen en kinderen dan ik. Ze zijn erg behulpzaam en kunnen je vast verder informeren! Succes, en dank voor je reaktie, Vr gr, Elly

   Like

Reactie? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s