Ziekenfonds, deel 2

e106

Na alle gekheid en lekkernijen weer over tot de orde van de dag. Ik heb inmiddels onze E106 formulieren van het ziekenfonds binnen gekregen. Mooi. En nu? Nu naar de site van AGIS , dat moet volgens de volgende informatie van het zilveren kruis, lees maar:Uw nieuwe woonland beoordeelt, volgens de in dat land geldende wet- en regelgeving, of uw gezinsleden meeverzekerd kunnen worden ten laste van Nederland. Voor de criteria hiervoor verwijs ik u naar het orgaan van uw woonland. Dit kan namelijk per land verschillen.Wanneer uw gezinsleden ten laste van Nederland worden meeverzekerd, worden zij bijgeschreven op uw E106-formulier. Meeverzekerde gezinsleden hebben recht op de zorg volgens het wettelijke verzekeringspakket van hun woonland. Nederland vergoedt deze zorg aan de verzekeringsinstelling van dat land. Verder hebben zij in Nederland recht op zorg volgens de Nederlandse wetgeving. Voor het verkrijgen van deze zorg moeten zij een verklaring aanvragen bij zorgverzekeraar Agis in Amersfoort. Zij wikkelen de gemaakte kosten af met de arts of zorginstelling in Nederland.  Bij AGIS  wordt ik weer doorverwezen naar deze pagina van het CVZ. De EHIC kaart heb ik inmiddels al.  Dus. Ik moet met ons E106 formulier naar een zorgverzekering in Frankrijk, Daar bepalen ze of wij als gezinsleden meeverzekerd kunnen worden en geven dat dan weer door aan het CVZ.  Meer kan ik nu, hiervandaan, niet doen.  De map met formulieren wordt steeds dikker, de to-do lijst steeds korter!

Als iemand een goede tip heeft w.b. een goede zorgverzekeraar in Frankrijk houdt ik mij natuurlijk aanbevolen!

12 thoughts on “Ziekenfonds, deel 2

 1. wij hebben ons zo eenvoudig mogelijk verzekerd via de bank. (Credit Agricole) simpeler kon het voor ons niet. Bankzaken en verzekeringen bij 1 bedrijf (dus een bank) is wel ‘veiliger’ of vertrouwder dan voor alle twee een apart bedrijf. Ze hebben je als klant dubbel nodig. Misschien ook prettiger, je ziet door het bos de bomen nog en de service die onze bank ons geeft is een grote geruststelling, ook mbt het regelen van verzekeringen.

  Like

 2. Jeetje, ik was vergeet dat ze het in Nederland ook ingewikkeld kunnen brengen. Helaas kan ik je geen tips geven. Wij kwamen in Frankrijk aan en werden boer, in maatschap met onze nederlandse associés, die al tien jaar boer in Frankrijk waren en hebben gedaan wat zij ook deden. We hebben helemaal niks meer met Nederland te maken, ook niet voor ziektekosten.

  Het werkt hier wel heel anders als in Nederland als je naar de dokter gaat, ik heb het idee dat ze veel makkelijker en meer medicijnen voor schrijven. En als je bijvoorbeeld een week lang 1 tablet per dag van een bepaald medicijn nodig hebt, dan krijg je doodleuk een doos met 40 tabletten mee naar huis. Inenting nodig? Eerst naar de huisarts voor een recept, dan naar de apotheek om de spuit te halen, en weer terug naar de arts om te prik te laten zetten. Even wennen!

  Like

  • jaaaaa, die fransen hun gezondheidszorgsysteem heeft heel goede kanten, maar ook hele foute! ze maken de bevolking en masse resistent voor antibiotica…. 😦 Maar goed, zelf na blijven denken en naar je lijf luisteren, daar blijf je het gezondst door, dacht ik. (ik heb al wel twee tandartsen een aantal keer gezien en ik ben verknocht aan de franse (tanden)slag, als het echt moet dan hè….

   Like

 3. Het is in Frankrijk helemaal anders. Allereerst heb je de basisverzekering en die is van de staat: de Caisse Primaire Assurance Maladie. Daar moet je eerst naar toe. Je krijgt een pasje, met foto, en daarna kun je je aanvullend verzekeren. Wij hebben een aanvullende verzekering bij een collectieve Nederlandstalige agent, die verzekert bij de April groep (geen mop!). Als je wilt, dan kan ik je dat adres geven. De CPAM is overal in Frankrijk te vinden en ze zullen wel een kantoor hebben in Carcassonne. Succes Elly!

  Like

  • Anneke, een basis verzekering hebben we in Nederland, omdat echtgenoot daar werkt. Ik moet voor mezelf en de kinderen een aanvullende verzekering afsluiten. Hebben ze dat ook bij de april groep?

   Like

   • Die constructie ken ik niet. Voorheen kon je je niet gecombineerd verzekeren in Nl en Fr. want dan vroegen ze eerst naar je Caisse Primaire kaart. Informeer eens bij Cabinet Secara, die de agent is voor de collectieve verzekering. Vaak is er een Francaise aan de telefoon, maar je kunt ook vragen of de Nederlandse eigenaar je even terugbelt. SECARA, 7 place St Clément BP 88 , 38480 LE PONT DE BEAUVOISIN, Téléphone : 04 76 37 05 22, Fax : 04 76 37 33 12. Hoop dat je er wat wijzer van wordt en ben erg benieuwd hoe dat moet.

    Like

 4. CPAM heeft altijd een kantoor in de hoofdsteden van de departementen.
  een wetswijziging van oktober 2008!! heeft ervoor gezorgd dat vreemdelingen/immigranten niet zomaar ‘gebruik’ kunnen maken van de basis gezondheidszorg als zijnde een gratis basisverzekering (die in NL verplicht is en 100 euro per maand per persoon kan kosten, in FR is deze basisverzekering niet! verplicht voor immigranten).
  Die wetswijziging sluit dus misbruik uit voor buitenlanders die in land van herkomst duur moeten betalen voor hetzelfde.
  Je kunt deze Carte Vitale/basiszorgverzekering wel krijgen door in loondienst te gaan, een bedrijf te starten IN Frankrijk (ivm afdracht belasting voor het verzorgingsstelsel) of te trouwen met een Fransman/Francaise.
  Je krijgt dus niet zomaar meer ff een pasje met foto en chip!

  Like

 5. hallo,wij zijn een maand geleden uit België naar Frankrijk verhuisd en onze ziekteverzekering is nog steeds niet in orde, maar dat ligt wel aan de laksheid van de Belg besturen!Inderdaad het systeem is verschillend:er is de basisverzekering bij de Cpam ( de caisse primaire de sécurité sociale) en een bijkomende verzekering,waarin ook hospitalisatieverzekering zit;deze bijkomende verzekering kan je in de post ,in banken, bij makelaars etc krijgen en je moet echt gaan vergelijken welke takken voor je gezin het belangrijkst zijn.Wat is er bij ons dan mis gegaan, wel om bij de Cpam een carte vitale te bekomen heb je volg documenten nodig:het formulier van je ziekteverzekering in je land van herkomst,een identiteitspapier, een bewijs dat je in Frankrijk woont zoals een factuur vd electriciteit, een RIB d.i. een strookje waar je bankrekening opstaat
  (dus zo vlug mog een Franse rek openen!) en….een geboorteakte, en dit laatste had niemand ons gezegd en hebben we dus vanuit Frankrijk moeten aanvragen wat ons 3 weken vertraging oplevert!Onze ervaring totnogtoe is dat men bij de Franse administraties zeer vriendelijk en behulpzaam is;veel succes en geen paniek….la douce France wacht op jullie.

  Like

  • Ik was gelukkig op de hoogte van het feit dat je allerlei documenten moet kunnen overleggen in Frankrijk, en heb een map vol klaarliggen. Nu maar hopen dat de instanties in Frankrijk ook een beetje meewerken, maar als ik jouw verhaal zo lees moet dat helemaal goed komen! Dank je voor je reaktie!

   Like

Reactie? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s