Rozengeur en maneschijn….

2012-03-14 17.01.05Ze is 13eneenhalf. Ze is verliefd. Niet van dat zoetsappige verliefd, daar is ze het type niet voor, nee, stoer verliefd. Stoeien, elkaar knijpend blauwe plekken geven, en die dan trots showen, kijk ´ns mam? Jeremy, heet ie, afgekort tot Jer. Leuke jongen, beetje alternatief, net als zij. Heel beleefd, rustig.  Zit op haar school, is 2 jaar ouder. Ze zijn vaak samen, hij hier, zij daar, kijken een filmpje, keten wat, lachen veel. Hadden in het begin wat ruzie, jaloerse vrienden enzo, maar dat is nu goed geregeld. Allemaal leuk en aardig, heerlijk om te zien dat verliefde spul, Maar. Natuurlijk is er een maar. Stond  puber een aantal maanden geleden 100% achter het emigreren toen wij het met haar overlegde, nu gooit ze de kont tegen het beroemde krib. Ze wil niet meer mee. Frankrijk is stom. Franse les is stom. Franse kinderen zijn stom.Wij zijn zo mogelijk nog stommer. Paola, de Franse lerares, heeft afgelopen donderdag even een ehm…ernstig gesprek met haar gevoerd. En laten weten dat, hoe hard ze ook saboteert, ze gewoon blijft komen om haar les te geven. Punt. Vrouw naar mijn hart. We staan er niet van te kijken, hadden het wel een beetje verwacht, emigreren is geen rozengeur en maneschijn alleen. Wie t denkt  te kunnen doen zonder kinken in de kabels moet snel wakker worden. Ze gaat mee. Wederom punt. Waarom? Omdat ze mee heeft mogen beslissen, en het helemaal zag zitten. Omdat verkering geen excuus is niet te gaan, (zeker niet op je 13e), omdat hij welkom is met Johann mee te komen als hij heen en weer gaat, en zij met Johann mee terug als t eens vakantie is. Omdat ze bij ons hoort.  Neemt niet weg dat ik er een rotgevoel over heb, het is mijn kind tenslotte, en ik wil haar gelukkig zien. Ik weet dat t allemaal wel goed gaat komen, maar voorlopig zitten we ermee. Vooral haar boycot tegen de Franse les baart me zorgen, hoe meer ze nu leert, hoe makkelijker haar integratie daar zal gaan, ze zal sneller vrienden maken, de leerstof sneller oppikken, maar hoe ik het ook went of keer, ze wil t niet weten. Even laten betijen dan maar. Komt wel goed, schatje…….

15 thoughts on “Rozengeur en maneschijn….

 1. Nadat jij onlangs op mijn blog reageerde, dacht ik, ik zal bij jou ook eens een kijkje nemen. Ik heb (lang) niet alles gelezen, maar vind veel dingen wel leuk en herkenbaar.

  Onze twee jongens waren 6 en 10 jaar toen we hierheen kwamen, ze hadden nooit franse les gehad en kenden maar een paar woordjes. Het eerste half jaar was wat taal betreft moeilijk, toen was het ergste achter de rug, en na 1,5 jaar waren hun punten voor frans op school bij en boven het gemiddelde. Ik had echt medelijden met Thibaut, de jongste, toen die zei: Mama, ze zeggen steeds tegen me: Angleterre, Angleterre. Ik weet niet wat dat is dus dan antwoord ik maar: Pomme de terre……. Wat de taal betreft zal het wel goed komen.

  Puberproblemen? Tja, dat is natuurlijk wel een extra moeilijkheid! Sterkte daarmee!

  Ingrid

  Like

  • Ik heb er ook nog één van 7 en van één van 10, die zijn er heel enthousiast onder. Ik heb ze verteld dat t heel moeilijk zal zijn in het begin, gewoon eerlijk zijn vind ik. Met oudste komt t ook wel goed hoor, ik heb er alle vertrouwen in, het is ook niet niks, alles en iedereen achterlaten, ik begrijp het wel.

   Like

 2. Oei..oei……. Zoals ik begrijp is het de bekende appel die niet ver van de boom valt
  Niet teveel op reageren ( en niet alles op puberen gooien )
  Hoe meer commentaar hoe meer ze er dwars tegen in zal gaan
  Je hebt nog twee maanden
  Zal wel goed komen …………………………………………….
  Gewoon rustig blijven

  Like

 3. Helemaal logisch, ik zou me ook zo gedragen als je dochter nu doet. Eerste liefdes zijn nog zoeken en onzeker zijn en ze denkt natuurlijk dat het het einde vd wereld is. Sneu voor haar… Maar ook voor jou. Je kind zo zien doet zeer.

  Like

 4. Oei, dat is naar….maar gaat wrslook wel weer over.
  Hakken in het zand lijkt voor haar nu de meest aantrekkelijke optie, maar op een dag zal ze weer in beweging komen en met andere ogen kijken. Mijn tip? Niet zelf ook de hakken in het zand zetten, vloeibaar blijven zoals dat ze mooi heet…

  En sterkte, want vervelend is het wel natuurlijk!

  Like

 5. Pingback: "Café au lait" - Rozengeur en maneschijn…. | Valt er nog wat te bloggen? | Scoop.it

Reactie? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s